Text i fotografies de Miquel Àngel Dora

 

Editat per: 

Conselleria de Medi Ambient.

 Govern de les Illes Balears

 

1ª edició, juny 2003

 

Format 17 X 23 cm. 

253 pàginas en color. 335 fotografies. 

ISBN  - 846882349X

EL PERQUÈ DE TOT PLEGAT

Quan ara fa 3 anys vaig començar a posar ordre a les anotacions de camp, als apunts que tenia dels diferents cursos de fotografia de natura que havia impartit i a rellegir diferents articles, començava aquest projecte editorial, sense saber ni esperar que un dia fos editat.

Aquest és un llibre nascut de les pròpies experiències a la natura, de la lectura i, sobretot, de la sort de tenir bons companys i amics amb qui he pogut compartir la meva dèria i aprendre moltíssim seguint les seves passes. Ells d'alguna manera m'han empès a escriure aquest material i, gràcies a ells, el llibre ha pogut esser editat.

Sense el contacte amb la natura illenca i sense aquestes amistats mai hagués pogut intentar resumir en un llibre com Retratar Mallorca i perquè Observar la natura.

Aquesta no és una publicació pensada per mostrar imatges espectaculars del nostre medi natural; la finalitat bàsica del llibre és sensibilitzar la població fent de la fotografia de natura una manera d'acostar el coneixement del medi natural més proper i accessible per arribar a la seva protecció. 

 

...als meus pares que han patit les meves dèries de trescador. A na Bel, sense la comprensió de la qual moltes imatges no haurien estat possibles. A n'Andreu Salleres, amb qui des de la infantesa m'ha permès caminar al seu costat trescant les muntanyes de l'illa agermanats en una mateixa curolla. A en Biel Perelló, sense l'estímul i l'extraordinària ajuda del qual aquest llibre no hauria arribat mai a port. A en Pere Vicens, per les llargues estones d'observació i de diàleg devora una persona d'aquelles que quan parlen -sense adonar-se’n- arrelen en tu alguna cosa més que simples sensacions. A en Joan Guasp, el meu benvolgut amic, de qui puc dir que va néixer la meva afició pel treball de laboratori i per multitud de tasques fotogràfiques que hem pogut experimentar junts. A n'Ives Hennechart, el gran fotògraf de natura que reconduí les meves passes fotogràfiques. A en Joan Servera, el retratista manacorí, amb qui sempre he tengut suport. Als membres del Foro Hispano de Fotografía de Naturaleza, que tant m’han ensenyat; als bons companys i companyes del GOB; a en Toni Muñoz -l'essència del meu esperit ornitològic-; als meus alumnes dels cursos de fotografia; a en Climent Picornell, per les seves lliçons de coratge i de passió fotogràfica i a tants d’altres que han compartit -i patit- la meva dèria i m'han permès resumir una tasca de molts anys en aquestes línies.

Pàg. 12

 

ELS MATERIALS FOTOGRÀFICS

En vint anys de fer fotografies un té temps d'haver utilitzat una gamma molt àmplia de materials. En el llibre no figura la relació de les marques i models dels materials utilitzats per evitar que el lector o lectora pugui pensar que la utilització d'unes marques determinades pot influir directament en els resultats fotogràfics.

Aquí teniu, per si realment interessa, la relació no exhaustiva dels materials utilitzats per fer les fotografies que apareixen en el llibre:

CÀMERES DE 35MM : Fujica. Fuji AX Multi-program. Nikon FE. Nikon F-301. Nikon F-801. Nikon F-70. Nikon F-100.

OBJECTIUS: Tokina 17mm. Tamron 28mm. Nikkor AF 28mm. Tamron 35-135mm. Nikkor AF 50mm. Tokina AF 20-35mm. Tamron 70-210. Nikkor AF 80-200. Tamron 90mm macro. Micro-nikkor 55mm. Micro-nikkor AF 60mm. Tub d'extensió Nikon pk-13. Tubs d'extensió Kenko. Tamron 400mm. Tamron 500mm catadiòptric. Nikkor 600mm...

PEL·LÍCULES: Kodacrome 64. Kodachrome 200. Fuji 100. Fuji Sensia 100. Fuji Velvia 50. Kodak Elitechrome 100. Kodak Vs 100...

ALTRES MATERIALS: Trípode Manfrotto 055. Cable d'extensió Nikon sc-17. Flaix Nikon sb-24. Flaix Metz 45 CL-1. Flaix Agfa. Barrera d'infrarrojos Jama. Cables disparadors de fabricació personal. Difusors, reflectors i miralls. Filtres B+W, Kenko, Hoya, Cokin... Motxilles Lowepro...

 

La major part dels fracassos ens arriben per voler avançar l'hora dels èxits. (Amado Nervo)

FE D'ERRADES

Sempre que edites un libre intentes evitar que s'escapi alguna errada, però el procés complex de passar allò que un té dins el cap a una pàgina impressa, a vegades, et juga una mala passada.

Aquí podeu descarregar un arxiu amb la relació d'errades que he anat detectant i que crec que us poden ser útils.

Arxiu d'errades

Darrera revisió: juny de 2003.

© Miquel Àngel Dora - www.fotodenatura.com - 2003